Eυχάριστα Νέα ή Μπλόφα?
Ευχάριστα νέα λοιπόν βάση κάποιον πηγών μάς πού εάν σχύει κάτι τέτοιο τό ροδάκινο τής ελλάδας θά ανέβει σε ζήτηση.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία, όλες οι χώρες παρουσιάζουν µείωση των εκτάσεων µε βιοµηχανικά ροδάκινα, την τελευταία 4ετία, εκτός από την Ισπανία και την Κίνα. Ταυτόχρονα, η τιµή παραγωγού έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες, είτε σταδιακά, είτε συγκυριακά για την εµπορική περίοδο ‘13-’14. Μεταξύ των χωρών που εµφανίζουν µεγάλη µείωση των εκτάσεων είναι και η Ελλάδα, τουλάχιστον µέχρι πέρυσι. Αντίθετα, τον τελευταίο καιρό καταγράφεται µια ξαφνική αύξηση των νέων φυτεύσεων, η οποία προς το παρόν τουλάχιστον δεν δείχνει να ανατρέπει το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης, εις βάρος της τιµής παραγωγού. Σύµφωνα µε ψύχραιµες εκτιµήσεις συνεταιριστών και καταξιωµένων εκπροσώπων του κλάδου, αν κανείς δει προσεκτικά τα παγκόσµια δεδοµένα, θα καταλάβει ότι υπάρχει ακόµα περιθώριο για νέες φυτεύσεις από τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, αρκεί να γίνεται µε προσανατολισµό σε νέες ποικιλίες και µε καθοδήγηση από Οργανώσεις Παραγωγών.
∆ηλαδή να φυτεύονται ποικιλίες που να επιµηκύνουν την περίοδο συγκοµιδής τουλάχιστον κατά 10 µέρες πριν και µετά τη συγκοµιδή της βασικής ποικιλίας «Κατερίνα». Αυτό που έγινε φέτος, σε πολλές περιπτώσεις έγινε άναρχα, µε την «Κατερίνα» να κυριαρχεί στην προτίµηση των παραγωγών, που δελεάστηκαν προσωρινά από τα 0,33 ευρώ το κιλό (2013), λόγω της συγκυριακής µείωσης κατά 50% της παραγωγής. «Η τιµή αυτή σίγουρα δεν θα δοθεί φέτος, εκτός αν πέσει πάλι χαλάζι. Πάντως προβλέπεται να είναι κοντά σε αυτά τα επίπεδα, αφού οι βιοµηχανίες κοµπόστας θέλουµε να παράγουµε, εκτός από τις παραγγελίες της επόµενης χρονιάς, και κάποια στρατηγικά αποθέµατα, τα οποία προβλέπεται να εξαντληθούν µέχρι το καλοκαίρι», δηλώνει στην Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Venus Growers, Θεολόγης Καραΐνδρος. Τα δέντρα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο κύµα κακοκαιρίας στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας», µας είπε ο γεωπόνος από τη Νάουσα, ∆ήµος Βαδόλας, και συµπλήρωσε: «Αν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, όπως παγωνιά ή χαλάζι, η σοδειά θα είναι πολύ καλή». Βέβαια, η τελική εικόνα από την καρπόδεση δεν θα έχει σχηµατιστεί πριν από την 1η Μάη, µε τη χρονιά να δείχνει, προς το παρόν, πρωιµότητα έως και 10 ηµερών.
Στό θέμα πού μάς ενδιαφέρει τώρα
Με σταθερό ρυθµό αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις µε ροδακινιές στην Κίνα, η οποία κατέχει την πρωτιά στην παραγωγή ροδάκινου.
Επίσης, σύµφωνα µε στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 12ο Παγκόσµιο Συνέδριο Μεταποιηµένων Φρούτων στο Stellenbosch της Ν. Αφρικής, η καλλιεργούµενη έκταση µε ροδακινιές στην Ισπανία αυξήθηκε 26 % το 2012 – 2013 σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά, µετά από µία σταδιακή µείωση, που είχε καταγράψει τα προηγούµενα έτη.
Ως εκ τούτου, την περίοδο 2009 – 2013 τα καλλιεργούµενα στρέµµατα ροδακινιών παγκοσµίως αυξήθηκαν κατά 4,54 %.
Από την άλλη, στις Η.Π.Α. µειώνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία η καλλιεργούµενη έκταση ροδακινιών, καθώς, όπως τονίστηκε στο Συνέδριο, πολλοί παραγωγοί στρέφονται στις καλλιέργειες αµύγδαλου, καρυδιού και δαµάσκηνου. Αυτή η µείωση παρατηρείται και στην Χιλή τα τελευταία 2 χρόνια, αλλά και στη Ν. Αφρική από το 2009 και µετά.
Στο συνέδριο τονίστηκε, επίσης, η µειωµένη φετινή παραγωγή βιοµηχανικού ροδάκινου λόγω των καιρικών συνθηκών (παγετός, χαλάζι) στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, η οποία οδήγησε σε αύξηση των τιµών παραγωγού. Κατακόρυφα µειώνονται οι εκτάσεις ροδακινιών στην Καλιφόρνια την τελευταία δεκαετία, σύµφωνα µε στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 12ο Παγκόσµιο Συνέδριο Μεταποιηµένων Φρούτων.
Ενδεικτικό είναι ότι το 2013 καλλιεγούνταν 86.000 στρέµµατα ροδακινιές και φέτος εκτιµάται ότι θα καλλιεργηθούν 81.000, ενώ το 2004 η καλλιεργούµενη έκταση έφτανε τα 128.000 στρέµµατα. Κι αυτό λόγω της προτίµησης πολλών παραγωγών της Καλιφόρνιας στις καλλιέργειες αµυγδάλου, καρυδιού και δαµάσκηνου, που θεωρούνται περισσότερο κερδοφόρες. Αύξηση κατά 26 % παρουσίασε η καλλιεγούµενη έκταση µε ροδακινιές το ‘12 - ‘13 στην Ισπανία, µία από τις βασικότερες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας στην παραγωγή ροδάκινου. Συγκεκριµένα, το ‘12 – ‘13 καλλιεργήθηκαν 512.880 στρέµµατα, ενώ την προηγούµενη σεζόν είχαν καλλιεργηθεί 406.150.
Παράλληλα, οι ισπανικές εξαγωγές κονσερβοποιηµένου ροδάκινου παρουσίασαν, επίσης, µία µικρή αύξηση τις 2 τελευταίες σεζόν, καθώς το ‘12 – ‘13 και το ‘13 – ‘14 εξήχθησαν 1.100.000 και 1.050.000 χαρτοκιβώτια των 24 τεµαχίων αντίστοιχα, ενώ το ‘11 – ‘12 είχαν εξαχθεί 1.000.000. Ωστόσο, στις υπόλοιπες βασικές χώρες παραγωγής ροδάκινου µειώνονται σταδιακά οι εκτάσεις της καλλιέργειας, εκτός από την Κίνα και την Αργεντινή, στην οποία οι εκτάσεις µε ροδακινιές παραµένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριµένα, στην Χιλή από 101.000 στρέµµατα που καλλιεργούνταν το ‘09 – ‘10, τις 2 τελευταίες χρονιές καλλιεργούνται 93.000., αλλά και στη Νότια Αφρική από 65.130 στρέµµατα ροδακινιές που καλλιεργούνταν το 2009, το 2013 καλλιεργήθηκαν 55.220 στρέµµατα.
Γιατί άραγε οί ανταγωνιστές μάς στρέφονται στά συμπήρηνα ροδάκινα καί στήν κονσέρβα ?
Μήπως τό ροδάκινο σέ κονσέρβα έχει ίσως κάποια στάνταρ τιμή?
Αυτά θά πρέπει νά σκεφτόμαστε καί όχι τά στρεμματικά νούμερα πού φυτέυουν οί ανταγωνιστές μάς, γιατί ή ελλάδα είναι από τίς δυνατότερες χώρες παγκοσμίος σέ εξαγωγές κομπόστας καί κονσέρβας.
κάτι συμβαίνει....